Havran'da Zeytin Tasir Torba” İmalatı

Havran

Havran ilçesinde 100 yıllık dokuma makinesi ile Zeytin Tasir Torba” imalatı devam ediyor. Tekstilci Ömer Şar, Hindistan'dan ithal edilen ‘Koko İpi' ile Tasir Torbası dokuduğunu söyledi.

Zeytin ve zeytinyağıyla ünlü Havran ilçesinde 100 yıllık dokuma makinesinin üretimi olan ‘Taş Baskı Sızma Zeytinyağı’ elde etmek için “Zeytin Tasir Torbası” imalatı devam ediyor.

Babası Nusret Şar’ın bir asra yakın Edremit’te devam ettirdiği baba mesleğini 1978 den bu güne Havran’da devam ettiren ve mesleğinin son temsilcisi olduğunu belirten evli 2 çocuk babası 61 yaşındaki Ömer Şar, Edremit’e ilk tente ve

Branda ile cep telefonunu getiren kişi olduğunu söyledi.

‘Taş Baskı Sızma Zeytinyağı’ elde etmek için eski usul taş ezme ve sulu baskı sıkma zeytinyağı fabrikalarında kullanılan “Zeytin Tasir Torbası” imalatını Havran ilçesi Oto Sanayi Sitesindeki dükkânında devam ettiren Tekstilci Ömer Şar, Hindistan’dan ithal edilen ‘Koko İpi’ ile Tasir Torbasının dokuduğunu söyledi.

Hindistan Cevizinin dış kabuklarından elde edilen ‘Koko İpi’ makaralarından 200 makaranın bağlanması ile “Zeytin Tasir Torbası” imalatı yanı sıra Prina Fabrikaları ve Ayçiçeği Fabrikalarında da kullanılabilen 6 farklı türde Tasir torbası imalatı yaptığını açıklayan Şar, Otomobillere kilim desenli kılıflarında bu makine ile imal edip İstanbul’a gönderdiğini söyledi.

Kullandığı dokuma makinesinin Avrupa’daki Sanayi Devriminde ilk yapılan dokuma makinesi olduğunu, dünyada örneğinin kalmadığını kendisinin de son bu makine ile son dokuma ustası olduğunu belirten Ömer Şar, Bu makinenin keten dokuma makinesi olduğunu sonradan ‘Kaba Dokuma Makinesine’ çevrildiğinin bilgisini verdi. ENVER DOLGUN   



Cihan ertuğrul
4.10.2022 23:07:22
Zeytin hamur cuvalı almak istiyorum

Cihan ertuğrul
4.10.2022 23:08:33
Cuval almak istiyorum

  • Cuma 21.6 ° / 7.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 11.2 ° / 9.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 17.1 ° / 8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı